Vad menas med ”hot och våld i hederns namn”?

Det handlar om att regler och sätt att se på saker och ting som finns i familjen eller släkten måste följas och att det är jätteviktigt att de följs. Om man inte följer reglerna kan släktens rykte och heder skadas och det tycker man är väldigt allvarligt. Ryktet blir viktigare än verkligheten.

Att leva i en familj där heder är viktigt

Barn och ungdomar som lever i familjer där det är väldigt viktigt att hela tiden tänka på familjens heder kan ha det så här:

Föräldrar har koll på allt man gör och bestämmer vad man får och inte får göra på olika sätt.

Till exempel:

 • Föräldrarna måste godkänna de vänner man får träffa.
 • Föräldrar har koll på ens telefon och man kan till exempel behöva ta bild med telefonen och skicka till föräldrarna för att bevisa att man är där man har sagt att man ska vara.
 • Föräldrar har koll på datorer, telefoner och kontakter på sociala medier.
 • Barn och ungdomar måste alltid gå direkt hem från skolan och kanske inte heller får ha hand om sina busskort själva.
 • Man får inte göra många av de saker som andra barn och ungdomar gör, till exempel hänga med vänner, gå på fest, följa med på utflykter, gå och bada eller cykla.
 • Man får inte vara tillsammans med den man själv blir kär i, eftersom föräldrarna inte godkänner den personen eller för att de kanske har bestämt att man ska bli tillsammans med någon annan.
 • Föräldrarna tycker man ska plugga jättemycket för att till exempel kunna bli jurist eller läkare, men man själv kanske inte alls vill bli det.
 • Man får inte själv bestämma vilka kläder man ska ha.
 • Man måste kontrollera andra syskon i familjen.

För att föräldrarna ska se till att reglerna följs så kan de hota med att slå, eller använda våld på olika sätt. De kan också slå sönder saker som barnet tycker om eller hota med att barnet ska bli utslängt från familjen. Det kan räcka med att någon i familjen tror att man har gjort något som är förbjudet, fast man inte har det, så kan man bli straffad.

Ha koll på dina rättigheter!

Många av de stränga regler som kan finnas i familjerna är emot
Barnkonventionen och lagar i Sverige. Barn upp till 18 år har till exempel:

 • Rätt till ett privatliv.
 • Rätt att utvecklas till att bli självständiga.
 • Rätt till utbildning.
 • Rätt att kunna vila och att ha fritid.
 • Rätt få välja sin religion.
 • Rätt att inte utsättas för hot, våld eller sexuella handlingar. Det är olagligt.
 • Rätt att inte bli bortgifta. Det är olagligt.
 • Rätt att inte bli könsstympade. Det är olagligt.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det?

Du eller någon du känner kanske har varit med om hot, begränsningar, kontroll, våld eller tvång på grund av heder. Berätta för en vuxen utanför familjen och släkten, kanske en lärare eller någon annan du känner dig trygg med. Vuxna vill hjälpa till, men ibland kan man behöva berätta flera gånger innan vuxna förstår det är man är med om och hur man mår. Rädda Barnen har en stödchatt, Kärleken är fri, om du vill prata av dig, få stöd eller råd. Du som chattar är anonym, men vill du berätta vem du är får du såklart göra det. De som chattar med dig har tystnadslöfte. Det betyder att de inte får berätta vidare det du säger till dem i chatten. Det finns också en ideell förening som heter TRIS, tjejers rätt i samhället. De har en jour som är öppen för barn och unga dit du kan vända dig för stöd, rådgivning och hjälp. De har även stöd till pojkar och barn och ungdomar inom HBTQI-gemenskapen som konfronteras med hedersrelaterat våld och förtryck.

Rätt att välja är en stödlinje för dig som lever med regler och krav för att skydda familjens rykte eller heder: Telefonnummer 020-57 70 70.

Att få hjälp

Det känns ofta bra att träffa någon som lyssnar och som kan hjälpa, fast det samtidigt kan kännas svårt att berätta hemska saker om personer man tycker om. Om man under en lång tid har fått höra att familjens heder påverkas av vad man gör, så kan det kännas som att man sviker sin familj när man berättar och vill ha hjälp. Men det är ändå väldigt bra att berätta och att försöka få den hjälp man behöver. Det har man rätt till! Det är viktigt att de som vill hjälpa dig känner till att de problem du har är utifrån heder, så de inte kontaktar dina föräldrar. Du kan också välja att träffa den som vill hjälpa dig på en neutral plats som du väljer och på en tid som passar dig, så att du inte råkar illa ut för att ha varit på en annorlunda plats och på en konstig tid.
Ibland kan situationen vara så allvarlig att man behöver ha hjälp snabbt innan man blir allvarligt skadad. Då är det viktigt att berätta det för den som vill hjälpa, att man är rädd och att det kan vara bråttom.