Vad menas med att uppleva våld i familjen?
Att uppleva våld i familjen är när barn och ungdomar ser eller hör när den ena föräldern eller vuxna i familjen slår den andra. Det kan även vara att man ser eller hör när syskon blir slagna. Det är skrämmande och skadligt för barn och ungdomar att vara i närheten av våld och hot på detta sätt, även fast man själv inte blir slagen och även fast man inte alltid är i samma rum när det händer.
Ungefär var tionde barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång. Hälften av dem har upplevt det ofta. Barn som upplever våld kan också själva bli slagna. Att uppleva våld i familjen kan också kallas för att man bevittnar våld.
Från och med 1 juli 2021 finns det ett nytt brott i Sverige som kallas för Barnfridsbrott. Det betyder att det är straffbart att utsätta barn för att bevittna brott i en nära relation. Med nära relation menas till exempel föräldrar.
Vad ska man göra om det hänt en själv?
Barn har rätt att skyddas från allt slags våld och hot om våld. Om du upplever våld hemma kan du prata med en vuxen som du litar på och be om hjälp. Det kan vara en släkting, en granne, en lärare, en skolsköterska, skolkurator eller någon annan. Vuxna vill oftast hjälpa till om ett barn har det jobbigt hemma. Alla som arbetar med barn måste hjälpa till om ett barn berättar att det inte har det bra hemma. Ibland kan man behöva berätta mer än en gång innan någon lyssnar, förstår och hjälper till. Ibland kan barn hotas att hålla tyst, men det är ändå bra att berätta för att kunna få hjälp.
Hur kan man känna sig om man upplevt våld hemma?
Barn kan reagera olika. Många barn kan känna sig arga på personen som är våldsam, eller kanske känner sig rädda för honom eller henne. Ibland kan man fortfarande tycka om personen som är våldsam, för personen kanske också gör bra saker. Barn kan få svårt att sova eller att äta. Ibland tänker barn mycket på det som har hänt fast de inte vill, och inget känns roligt. Man kan till exempel känna sig ledsen, orolig och arg.
Det är aldrig ditt fel!
Ibland kan barn försöka stoppa våldet genom att till exempel ringa efter hjälp eller genom att på olika sätt försöka få den som slår att sluta slå. Det är också vanligt att barn på olika sätt försöker förhindra att våldet startar, trots att det inte alls är barns ansvar att göra det. Barn kan ibland ta på sig skulden för att våldet mellan de vuxna i familjen har startat, men det är ALDRIG barns fel att vuxna slåss hemma.
Att få hjälp
Det är bra att berätta för någon vuxen som man känner. Man kan också prata med en vuxen som jobbar med att hjälpa barn och deras familjer. Det känns ofta bra att träffa någon som lyssnar och som kan hjälpa en att må bättre. Eftersom barn reagerar olika kan de behöva hjälp med olika saker. Det kan handla om att förstå det som har hänt, om minnen som stör och som får en att må dåligt, om att få hjälp med att våga lita på andra igen, om att kunna sova eller koncentrera sig eller helt enkelt att bli gladare. Föräldrar och syskon kan också behöva prata med någon.
Polisanmälan
Om det händer något slags våld hemma, kan du anmäla det till polisen. Om du inte orkar eller vågar göra anmälan själv kan någon annan hjälpa till med det. Du behöver alltså inte göra anmälan själv för att polisen ska ta emot den.