Alla barn har rätt att växa upp där de kan känna sig trygga, utan att vara oroliga för att någon ska slå dem eller göra något sexuellt mot dem. Det gäller alla barn – oavsett vem du är eller vad du har gjort. Alla barn har rätt att slippa våld.
Det betyder till exempel att ingen vuxen får
- slå, sparka, nypa eller dra dig i håret
- skrämma, hota eller kränka dig
- göra något sexuellt mot dig
Berätta!
Om en vuxen slår dig eller om någon gör något sexuellt med dig så är det jättebra om du berättar det för någon du litar på.
Vem kan jag prata med?
Det bästa är att berätta för en vuxen som kan hjälpa dig att få det bättre. Du kan också själv anmäla det till polisen eller till det socialkontoret som finns i den kommun där du bor.
- Polisen: 114 14 eller om det är akut 112.
Socialkontor: googla på socialkontor eller sociala jouren i den kommun där du bor, så hittar du nummer dit du kan ringa.
Vad är Barnahus?
Till oss på Barnahus kommer barn och ungdomar som kan ha blivit utsatt för misshandel eller sexuella övergrepp. Vi finns för att det ska bli så bra som möjligt när barn behöver prata med polis och socialsekreterare och för att de ska få den hjälp de behöver.
När polisen pratar med barn om det som har hänt så är man alltså på Barnahus och inte på en polisstation. Barn sover aldrig över på Barnahus.
Så går det till när ett barn kommer till Barnahus för förhör
- När du kommer till oss på Barnahus tas du emot av någon av oss som arbetar här. Du och personen du känner som följt med dig får sitta och vänta en liten stund i ett väntrum. Det kommer inte vara några andra än ni i väntrummet.
- Sedan får du träffa en person som arbetar hos polisen i ett annat rum. Det kallas förhör. Då får du möjlighet att berätta om något har hänt dig. På Barnahus har inte poliserna uniform.
- Ibland, om det behövs, kan man också få träffa en läkare i ett undersökningsrum på Barnahus.
- Efteråt får du prata med en socialsekreterare eller med någon annan som kan hjälpa dig.
- Du och dina föräldrar kan få komma tillbaka till Barnahus för att träffa en psykolog eller en socionom för att få prata om tankar och känslor kring det som hänt så att du ska kunna må bra.
Hur kan det kännas att komma till Barnahus?
En del har lätt för att berätta. Andra har svårare att berätta och kan känna sig blyga, oroliga och rädda eller känna att de har skuld i det som hänt.
Det är viktigt att försöka berätta, även om det känns jobbigt och även om man kan ha lovat eller blivit hotad att hålla tyst. Misshandel och sexuella övergrepp är olagligt och man kan ha blivit utsatt för ett brott. Vi som arbetar på Barnahus vill hjälpa dig att få det bättre och vi är vana att lyssna på och prata med barn och ungdomar om svåra saker.
Bra att känna till
- Barn som misstänks ha varit utsatta för ett brott får ofta en advokat som ska hjälpa till och se till att det blir bra för barnet. Det kallas att man får en ”särskild företrädare” eller ett ”målsägandebiträde”.
- Barn bestämmer själva vad de vill berätta i ett förhör. Man kan aldrig tvinga någon att berätta och inte heller tvinga någon att bli undersökt av läkare.
- Barn har alltid rätt att få veta vad som kommer hända. Ibland kanske inte vuxna som vill hjälpa har all information, men då kan de säga det och berätta varför.
Hjälp oss att bli bättre!
Vi på Barnahus tycker det är jätteviktigt att ta del av vad du tycker om Barnahus och vårt arbete. Ibland kan man få svara på frågor runt det och man kan också skriva till oss på info@barnahuslinkoping.se. Vi vill göra Barnahus så bra som möjligt och tackar för alla slags åsikter.