Barnahusdag och stipendiumutdelning

Barnahus Linköping 190924

IMG_0105  IMG_0149   IMG_2785

Den 24 september var det dags för årets Barnahusdag. Vi lyssnade på…

Maria Heimer som pratade om barns rätt att komma till tals och socialtjänstens insatser
Cecilia Kjellgren som pratade om sexuella övergrepp, där förövaren arbetar professionellt eller ideellt med barn.
Kristine Rysst Heilmann, Aud Aamodt och Hanne Blomfeldt, som pratade om förhör med yngre barn.

Stort tack till föreläsarna och till alla er som kom och lyssnade. Hoppas dagen gav ny kunskap och nya funderingar.

Här finns föreläsarnas presentationer:

Cecilia Kjellgren: Barnahus_Lkpg_åhörarkopior-komprimerad
Maria Heimer: Barnahus Linköping 190924

 

Barnahusdagen innehöll även utdelning av stipendium från Barnahusfonden till Stefan Croners minne. Stefan Croner var barnläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han var en stor förespråkare för att utsatta barn ska ges det bästa möjliga omhändertagandet och en av påskyndarna för Barnahus Linköpings tillkomst 2005. Hans engagemang och intresse för dessa frågor var väl känt, inte bara i Linköping utan även nationellt. Syftet med Barnahusfonden till Stefan Croners minne är att årligen dela ut stipendium till någon person eller några personer som i sitt arbete eller ideellt verkat i Barnkonventionens och Barnahus Linköpings anda för att förbättra misshandlade barns situation och omhändertagande.

Årets stipendium gick till Hans Elfström som varit med och utvecklat metoden ”Efter barnförhöret”. En metod som syftar till att, i anslutning till polisförhör, ge stöd och information till barn och föräldrar där barnet misstänks vara utsatt för brott av en familjemedlem. Metoden används nu på många håll i landet och flera av kommunerna som tillhör Barnahus Linköping har anammat  metoden.

Styrelsens motivering:
Hans har, tillsammans med Gerd Olofsson, under lång tid utvecklat en ny arbetsmetod som förbättrat misshandlade barns situation efter polisförhör. Med ett tydligt fokus på barns upplevelser och rättigheter och med starkt och outtröttligt engagemang, fortsätter Hans att utveckla och sprida modellen. Metoden är helt i enlighet med Barnkonventionen och Hans är en sann barnrättskämpe. 

Stipendiet delades ut av Stefan Croners son Tobias Croner.

Fler nyheter