Barnmisshandel


Vad är barnmisshandel?

Barnmisshandel är när en förälder eller vuxen slår eller på annat sätt gör ett barn illa. Våld kan se ut på många sätt, det är till exempel inte tillåtet att slå med öppen hand eller knuten hand, nypas, dras i håret, knuffas, eller ta så hårt att det gör väldigt ont. Man får inte heller tvinga ett barn att göra saker som kan vara farligt för barnet. I Sverige har vi en lag som säger att föräldrar och andra vuxna aldrig får slå ett barn.

Barnmisshandel kan också vara att en vuxen säger elaka saker eller inte tar hand om dig på ett bra sätt.

Kort film, från Allmänna Barnhuset, om våld mot barn och ungdomar: Våld mot barn i uppfostringssyfte

Vad ska man göra om det hänt en själv?

Ingen har rätt att göra dig illa. Om du blir slagen hemma kan du prata med en vuxen som du litar på och be om hjälp. Det kan vara en släkting, en granne, en lärare, en skolsköterska, skolkurator eller någon annan. Vuxna vill oftast hjälpa till om ett barn har det jobbigt hemma. Alla som arbetar med barn måste hjälpa till om ett barn berättar att det inte har det bra hemma. Ibland kan barn behöva berätta mer än en gång innan någon lyssnar, förstår och hjälper till.

Hur kan man känna sig om man blivit utsatt för misshandel?

Barn kan reagera olika. Många barn kan känna sig arga på den personen eller är rädda för honom eller henne. Andra barn kan känna att det som hände var deras fel. Ibland kan man fortfarande tycka om personen som gjorde det, för personen kanske också gör bra saker. Barn kan få svårt att sova eller att äta. Ibland tänker barn mycket på det som har hänt fast de inte vill, och inget känns roligt. Man kan till exempel känna sig ledsen, orolig och arg.

Sara

Vem blir utsatt för misshandel?

Många barn utsätts för misshandel under sin uppväxt. Ungefär vart sjunde barn har någon gång blivit slagen av en vuxen hemma. Det kan drabba pojkar och flickor i alla åldrar, oavsett vilken bakgrund man har eller var man kommer ifrån.

Varför misshandlar en del vuxna?

Det är svårt att förstå varför vissa vuxna kan känna sig så arga att de slår någon de kanske också tycker mycket om. Det är alltid den vuxne, som slår eller på annat sätt behandlar barn illa, som gör fel. Detta gäller även om man som barn gjort något som vuxna ogillar. Man kanske har bråkat, slarvat med läxorna eller varit i slagsmål. Man får helt enkelt aldrig slå ett barn oavsett vad barnet själv gör. Kom ihåg att:

– Vad en vuxen gör är aldrig ett barns fel.

Varför berättar inte barn?

Ibland berättar inte barn därför att de känner skuld, skam, eller är rädda. Ofta är barn också oroliga för vad som kan hända om man berättar. Det är ändå viktigt att försöka berätta för att kunna få det bättre. Andra vuxna behöver också berätta för den som slagit att det är fel, så att han eller hon kan sluta slå och hitta bättre sätt att hantera sin ilska på.

Att få hjälp

Kanske kan du prata med någon som du känner. Mamma, pappa, syskon, kompisar eller någon annan som du tycker om, vill ofta hjälpa till. Du kan också prata med en vuxen som jobbar med att hjälpa barn och deras familjer. Det känns ofta bra att träffa någon som lyssnar på dig och som kan hjälpa dig att må bättre. Eftersom barn reagerar olika kan de behöva hjälp med olika saker. Det kan handla om att förstå det som har hänt, om minnen som stör och som får dig att må dåligt, om att få hjälp med att våga lita på andra igen, om att kunna sova eller koncentrera dig eller helt enkelt att bli gladare. Föräldrar och syskon kan också behöva prata med någon.

Sara