Att bli sexuellt utnyttjad


Vad är sexuella övergrepp mot barn?

Sexuella övergrepp mot barn är när en vuxen eller ett äldre barn rör eller gnider ett barns privata kroppsdelar (snopp, pung, snippa, stjärt, bröst) eller när den vuxne eller äldre barnet ber barnet att röra eller gnida deras privata kroppsdelar. Personen som gör det här kallas för förövare. Förövaren kan få barnet att göra de här sakerna samtidigt som han eller hon är hårdhänt eller så kan han eller hon låtsas som att det är en lek eller till och med ge barnet presenter. Förövaren kan vara någon barnet känner, som en släkting, en främling eller ett annat barn. Det är inte okej även om de försöker göra det till en lek och barnet tycker att det är kul.

Vad ska man göra om det hänt en själv?

Din kropp tillhör dig. Om du känner dig illa till mods med hur någon rör vid dig så ska du säga ”NEJ!” till den personen. Berätta om vad som hänt för en annan vuxen som du litar på och be om hjälp . Det kan vara en förälder, släkting, vän, lärare, skolsköterska, skolkurator. Det är viktigt att fortsätta berätta tills någon lyssnar och hjälper till.

Hur kan man känna sig om man blivit utsatt för sexuella övergrepp?

Många barn kan känna sig arga på den personen eller är rädda för honom eller henne. Andra barn kan känna att det som hände var deras fel. För en del barn känns de sexuella beröringarna sköna. Ibland kan man fortfarande tycka om personen som gjorde det, för personen kanske också gör bra saker. Ibland när man känner starka känslor så påverkar det hur man beter sig. Som när ett barn som känner sig rädd inte vill sova ensam eller vara ensam. Ibland är barn med i fler bråk och ibland kan de bara känna sig ledsna och vilja vara ifred. En del barn är upprörda lång tid efter det att övergreppen har slutat, men de känner sig ofta bättre med hjälp av behandling. Om barn har problem med de här känslorna kan det hjälpa att prata med en terapeut eller en förälder.

Sara

Vem blir utsatt för sexuella övergrepp?

Många barn utsätts för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Det kan drabba både pojkar och flickor i alla åldrar, oavsett vilken bakgrund man har eller var man kommer ifrån.

Vem utsätter barn för sexuella övergrepp?

De flesta sexualbrottslingarna är män men en del är kvinnor. Det syns inte på dem, hur de klär sig eller beter sig, att de är förövare. Oftast är det inte en främling utan någon som barnet känner väl.

Varför sker sexuella övergrepp?

Det finns många olika förklaringar på samma sätt som det finns många olika förövare. Det är väldigt svårt att veta varför ett visst barn har blivit utsatt. Men en sak vet vi:
- Vad en vuxen gör är aldrig ett barns fel!

Varför berättar inte barn?

Ibland säger förövaren till barnet att hålla det hemligt. Han eller hon kan använda sig av knep för att barnet inte ska berätta. Förövaren kan säga att det är barnets fel eller att barnet eller barnets familj kommer att fara illa om de berättar. Allt det här är knep. Ibland berättar inte barn därför att de känner skam, skäms, eller är rädda. Barn bör berätta för fler och fler vuxna tills någon hjälper dem.

Syns det?

Det går inte att se på ett barn att han eller hon har blivit utsatt för övergrepp. Ibland kan du märka på hur de beter sig att det är något som stör dem men du vet inte vad det är. Det är därför det är så viktigt att barn berättar för någon.

Att handskas med sexuella övergrepp

Det är jättebra att prata med en terapeut eller en förälder. Det är verkligen viktigt att du pratar om sexuella övergrepp, även om det kan vara svårt. Att prata om det kommer att få dig att må bättre efter ett tag.

Sara